ablatieTips 

Hoe een ablatie problemen met het hart kan verhelpen

Problemen met je hart zijn nooit prettig. Het kan een hoop klachten met zich meebrengen en is simpelweg gevaarlijk voor je gezondheid. Dat geldt dus ook voor een hartritmestoornis. Gelukkig kun je in sommige gevallen dit oplossen door middel van een ablatie. Misschien heb je deze term al wel eens gehoord van je arts toen jullie het hadden over de problemen die je met je hart hebt. Maar wat is een ablatie dan precies, en wat voor handelingen worden er verricht? Brengt het risico’s met zich mee? Je ontdekt het hier.

ablatie

Wat een ablatie is

Een ablatie is een behandeling met als doel het corrigeren van bepaalde stoornissen aan het hartritme. Het wordt ook wel een katheterablatie genoemd. De arts blokkeert bij deze behandeling de elektrische prikkels in het hart die het ritme verstoren. Bij hartritmestoornissen is de elektrische aansturing van het hart verstoord. Er ontstaan prikkels op verkeerde plaatsen, of ze volgen een verkeerde route over het hart.

De behandeling

Bij een ablatie gaat een arts heel voorzichtig delen van het weefsel rondom het hart beschadigen. Dat doet hij of zij precies op de plaatsen waar die prikkels zijn ontstaan op verkeerde plaatsen. De littekens die ontstaan op de plekken waar hij het weefsel beschadigt, blokkeren de voortgeleiding van elektrische prikkels. Patiënten met hartritmestoornissen komen in aanmerking voor een ablatie in sommige gevallen. Er zijn situaties waarin deze vorm van behandeling geen gewenst effect gaat hebben en dan zijn er andere maatregelen nodig. 

Gerelateerde berichten

Leave a Comment