Wonen 

Hoe breng je licht aan in je woning

We weten allemaal hoe fijn het is om wakker te kunnen worden door de zachte zonnestralen in de ochtend. Met een goede lichtbron kun je ervoor zorgen dat je de dag goed begint. Maar om dat vrolijke humeur gedurende de dag te behouden, ben je op meerdere plekken goede lichtbronnen nodig. En we kennen allemaal de kamers en hoekjes in onze woning die behoefte hebben aan wat meer licht. Maar welke keuzes heb je? Om je een beetje op weg te helpen, staan hieronder drie verschillende lichtbronnen die allemaal op hun eigen manier je woning een stukje vrolijker en sfeervoller maken.

Natuurlijk zonlicht

De meeste kamers in onze woningen worden verlicht door ramen. En deze vorm van natuurlijk licht is de beste lichtbron in je huis. Het zorgt niet alleen voor het mooiste licht, maar is ook goed voor je gezondheid en je humeur. Daarom word het sterk aangeraden om, in kamers met voldoende ramen, vooral het licht van buiten te laten komen. Dikke gordijnen kun je dus het allerbeste vermijden. Wil je toch wat privacy creëren? Kies dan voor de zogenoemde inbetweens óf jaloezieën. Zo is een houten jaloezie bijvoorbeeld niet alleen zeer stijlvol, maar zorgt hij ook voor de nodige privacy. En dat terwijl er nog steeds voldoende zonlicht binnenkomt.

Lampen

Maar helaas hebben niet alle ruimtes in je huis mooie, grote ramen. Denk bijvoorbeeld aan toiletruimtes, washokken of opbergruimtes. Daarnaast zijn er, zelfs in de verlichte ruimtes, vaak donkere hoekjes te bekennen. Om in deze ruimtes toch het nodige licht te creëren, maken we natuurlijk gebruik van lampen. En waar deze vroeger voornamelijk praktisch moesten zijn, hebben we tegenwoordig gelukkig ook de keuze voor een meer stijlvol exemplaar. Welke lamp je ook kiest: zorg ervoor dat je lamp een warm geel licht geeft in plaats van een koel blauw licht. Warm licht geeft namelijk meer sfeer mee aan een ruimte, én het is minder fel en vervelend voor de ogen.

Kaarsen

Oke. Eerlijk is eerlijk. Kaarsen zijn niet de meest simpele manier om een ruimte te verlichten. Maar ze zijn wel het meest sfeervol! En gelukkig steken we tegenwoordig overal een kaarsje aan. Bij een romantisch etentje thuis, maar ook bijvoorbeeld wanneer je helemaal tot rust komt in de badkuip. En er is voldoende keuze wat kaarsen betreft. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor de geliefde geurkaarsen, die naast sfeervol licht ook een lekker geurtje meegeven aan je woning. En wil je nét iets meer sfeervol licht? Dan kun je natuurlijk ook altijd kiezen voor een open haard!

Gerelateerde berichten

Leave a Comment