Geen categorie 

Een beknopte geschiedenis van de bril

Brillen zijn in het heden vanzelfsprekend. Ongeveer 60% van de Nederlandse bevolking heeft op het moment een bril of contactlenzen. Die mensen zouden zonder het hulpmiddel dus niet goed zien. De uitvinding van de bril wordt dan ook wel gezien als één van de top vijf uitvindingen die ooit zijn gedaan. Miljoenen mensen over de aarde heen kunnen nu meekomen in het dagelijks leven, iets wat duizenden jaren geleden niet gelukt zou zijn. Voor iedereen die geïnteresseerd is hoe de bril zoals wij het nu kennen tot stand is gekomen, het staat in deze blog!

Bril als steen

Eén van de eerste instanties waarvan wij weten dat er gebruik wordt gemaakt van een bepaald stuk glas om beter te zien, is in de eerste eeuw na Christus. De Romeinse keizer Nero keek naar gladiatorgevechten door een groene, transparante steen. Er worden twee aannames gemaakt van waarom hij dit deed. De eerste is dat mensen denken dat de holle vorm van de steen als een vergrootglas werkte, zodat hij de gevechten beter kon zien. Daarnaast wordt er gedacht dat de kleur van de steen, groen, het zonlicht tegen hield, wat meer kalmerend voor zijn ogen was.

Het was ongeveer 900 jaar later dat een Arabische geleerde voorstelde om gepolijste lenzen te gebruiken. Dit werd nog wel honderden jaren later in effect gezet. In de dertiende eeuw kwamen er halfronde lenzen op, gemaakt van bergkristal. Deze werden vooral gebruikt door (oudere) monniken, met problemen in het zicht. De steen werd op een stuk tekst gelegd, waardoor de tekst vergroot zou worden.

Bril als bril

De bril zoals wij deze nu kennen, werd uitgevonden in een glasfabriek aan het einde van de dertiende eeuw. Het was gelukt om twee bolle lenzen te maken die in houten ringen geplaats werden en aan elkaar vast werden gemaakt. De ‘bril’ kon nog niet gedragen worden, maar de vorm was een begin. Door de eeuwen heen werden er veel verschillende materialen gebruikt om de bril beter te maken. Aan het begin van de achttiende eeuw waren er brillen zoals wij deze kennen, alleen klopte de pasvorm nog niet helemaal. Het bleef namelijk steeds van het gezicht afglijden. Om dit tegen te gaan, werd er een neusbrug aan de bril toegevoegd.

De bril nu

 Vanaf dat punt in de geschiedenis tot nu zijn de brillen natuurlijk blijven veranderen. De brillen worden steeds kleiner, lichter en comfortabeler. De glazen kunnen ook steeds kleiner worden geslepen, zonder dat er sterkte af gaat. Een groot verschil over de jaren heen is dat de bril van nu niet alleen wordt gezien als hulpmiddel voor visie, het is ook een echte accessoire. Er zijn veel verschillende merken en monturen en voor verschillende seksen, al zijn er ook genoeg uniseks brillen. Er zijn bijvoorbeeld bril heren, die wat breder zijn en wat meer flatterend op mannelijke gezichten staan en vrouwen bril vrouwen die juist wat beter op vrouwelijkere gezichten staan.

En dat is in vogelvlucht hoe de bril van nu tot stand is gekomen!

Related posts

Leave a Comment