Tips 

Duurzame palmolie: het is mogelijk

Regelmatig hoor je slecht nieuws over palmolie. Dan gaat het in het nieuws waarschijnlijk over de palm oil deforestation, oftewel: het ontbossen door palmolie. Dat dit gebeurt, is een feit. Maar dat dit ook anders kan en anders gebeurt, is ook een feit.

Er zullen altijd rotte appels zijn. Dit is in elke sector, dus ook in die van de palmolie. Maar laten we de positieve kant belichten en ons hierop focussen. Als we het aanpakken zoals de duurzame palmoliehandelaars, kunnen we samen zorgen voor een betere wereld. Op dit moment zijn er twee grote organisaties die zich inzetten voor de verduurzaming van de palmolie-industrie. Wie zijn deze organisaties en wat doen ze precies?

RSPO

Laten we beginnen met het grootste keurmerk als het gaat om palmolie. Het zogeheten Roundtable on Sustainable palm oil. Dit keurmerk zet zich in tegen de massakap van bossen en zet zich in vóór de kleine boeren. De kleine boeren zorgen namelijk voor 40% van alle wereldwijde palmolie. Door deze kleine ondernemers te steunen met een eerlijke prijs en te zorgen dat de grote concurrenten minder gevaar vormen blijft er meer geld over. Dit is op positieve wijze terug te zien in de wegenbouw en educatie van gebieden waarin palmolie wordt verbouwd. Dit vormt ook een directe aanleiding voor de stijging In het toerisme. Daarnaast zet het RSPO zich in voor het behoud van oerwouden en natuurlijke gebieden met een hoge culturele waarde.

EPOA

Bij de European Palm Oil Alliance geloven ze dat alleen actie de oplossing is. Ze willen niet verbergen wat de feiten zijn over palmolie, maar zoeken naar een manier om het zo duurzaam mogelijk te doen. Het is nou eenmaal een prachtig en veelzijdig product. De aanpak van de EPOA lukt al goed, want het WWF heeft al laten weten deze aanpak te steunen.

De EPOA wil nu dat de EU van zich laat horen. Omdat de EU na China de grootste importeur is van palmolie is dit uitermate belangrijk. Door regels op te stellen voor de gehele Europese Unie kan er een grote stap gezet worden richting de groene wereld van de palmolie.

We kunnen er niet omheen dat palmolie een product is dat de hedendaagse wereld nodig heeft. Het wordt verwerkt in ongeveer de helft van onze voedingsproducten, we poetsen onze tanden ermee en we rijden zelfs dankzij palmolie. Toch kan de productie ervan vervelende gevolgen hebben. Maar met een oplossingsgerichte visie kan de wereld dit aanpakken en schakelt iedereen over op duurzame palmolie.

Gerelateerde berichten

Leave a Comment