Tips 

Drie tips voor thuiswerken in de pandemie

De aangescherpte maatregelen van vanavond waren niet mals. De komende vijf weken zit Nederland in een pittige lockdown. Een herhaling van de situatie begin dit jaar, maar eigenlijk nog net een stukje strenger.

Een groot verschil met begin dit jaar is echter dat we langzamerhand al een beetje zijn gaan wennen aan al deze maatregelen die de dagelijkse gebruiken veranderen. Vooral het thuis werken is voor mij een tweede natuur geworden. Leuk is anders, maar ik ben er in ieder geval aan gewend. En dat begint met een goede voorbereiding. Wat zijn nou mijn lessons learned van de afgelopen periode? Hoe is het thuis werken uit te houden? Dat zet ik in deze blog even op een rijtje.

Afleiding voorkomen

Begin van deze crisis vond ik het thuis nog wel eens lastig niet afgeleid te raken en volle werkdagen te draaien. Zonder controlerend oog van je collega’s of baas is het immers makkelijk even een wasje tussen door te doen. Ook de kinderen thuis zorgen voor de nodige afleiding.

Daarom is het belangrijk toch zo veel mogelijk werk en privé gescheiden te houden. Ik heb daarom een kamertje volledig opgeofferd als werkkamer. Zodra ik in mijn werkkamer ben, weten de kinderen dan ook dat ze mij niet moeten storen. Een goede noise-cancelling koptelefoon werkt ook fantastisch!

Routine inbouwen

Soms is het lastig de mindset te vinden om daadwerkelijk te beginnen. Daarom begin en eindig ik iedere dag met een kort blokje om. Dit kleine wandelingetje, alsof je jezelf naar je werk verplaatst, helpt enorm met een soort officiële dagstart en einde. Ook is het handig om op vaste tijdstippen met collega’s af te spreken om eventjes te video bellen, en het gewoon even over koetjes en kalfjes te hebben. Dus niet werk gerelateerd, maar net zoals je bij de koffiemachine zou doen.

Experimenteer met koffie

Dat brengt me bij het volgende punt: koffie. Normaal gesproken verzorgd door de baas, maar nu ben je zelf verantwoordelijk om dit goedje in te slaan, zodat je die lange meetings door komt. Thuis niet zijn veel mensen aangewezen op filterkoffie. Veel mensen klagen dan ook dat ze de lekkere verse koffie van hun werk missen. Maar ook filterkoffie biedt allerlei mogelijkheden. Haal eens andere koffie in huis dan je standaard bonenmix. Koffie kopen online biedt veel mogelijkheden en inzicht, en het scheelt je een ritje naar die drukke supermarkt. Maak ook thuis van het koffie drinken een klein pauze ritueeltje. Als je kinderen thuis zijn of echtgenoot, neem dan met elkaar eventjes pauze en bespreek waar je tegen aan loopt.

Dankzij deze drie tips sleur ik mijzelf de lockdown door!

Related posts

Leave a Comment