KasGeen categorie 

De geschiedenis van de kas

Kassen worden gebruikt om planten te kweken in een gebied waar de plant normaal niet zou groeien. Zo worden in Nederland allerlei groentes verbouwd die het Nederlandse klimaat helemaal niet aankunnen. Kassen worden gemaakt van glas en metaal en werden al gebruikt door de Romeinen. Kassen kunnen worden voorzien van kweeklampen van greensell om de gewassen sneller te laten groeien. 

Eerste kassen

De kas werd dus al in de tijd van de Romeinen gebruikt, maar de kassen die we tegenwoordig gebruiken zijn niet te vergelijken met deze constructies. De huidige kassen stammen uit de negentiende eeuw, deze kassen stonden in de tuinen van landhuizen. De rijke eigenaren konden hier veeleisende of zeldzame planten laten groeien. Ook hielden ze vogels, vlinders en andere dieren die het koude klimaat niet aan konden. 

Tentoonstelling

Aan het eind van de negentiende eeuw werden in grote steden grote kassen gebouwd. In deze kassen werden tropische planten tentoongesteld, ook werden hier feesten en partijen gehouden. Een bekend voorbeeld van deze tuinen is de Hortus Botanicus in Amsterdam, dit complex werd in de gouden eeuw gesticht en is sindsdien meerdere keren uitgebreidt. 

Hortus Botanicus

In de Hortus Botanicus werden bijzondere planten die Nederlanders vonden tijdens handelsreizen tentoongesteld. Zo werd de plant waar koffie Arabica van wordt gemaakt eerst in Nederland tentoongesteld, de plant werd daarna verscheept naar de Nederlandse kolonie Suriname. Vanuit Suriname verspreidde de plant zich over heel Zuid-Amerika. Door deze plant is de Zuid-Amerikaanse koffiecultuur ontstaan. Al de Coffea Arabica planten in Zuid-Amerika zijn nakomelingen van de plant die in Amsterdam stond. 

Gerelateerde berichten

Leave a Comment