Tips 

Besparen op je hypotheek

Het kopen van een woning is voor veel mensen een van de belangrijkste uitgaven die ze in hun leven doen. De financiering van de woning kan je doen door gespaard geld te gebruiken, maar bijna niemand heeft genoeg geld om een volledige woning in één keer te betalen. Het is dan ook volkomen normaal om een hypotheek af te sluiten om een woning te betalen. We zien vaak dat mensen moeite hebben met het afsluiten van een hypotheek, waardoor ze meer hypotheekrente betalen dan nodig is. Wil jij geld besparen op je hypotheek? In dit artikel we je tips voor  een nieuwe hypotheek of een lopende hypotheek!

Geld besparen op een nieuwe hypotheek

Ben je op zoek naar een hypotheek? Dan is het belangrijk dat je op zoek gaat naar de goedkoopste hypotheek voor jouw persoonlijke situatie. Het afsluiten van een hypotheek is een belangrijke keuze die over een groot geldbedrag gaat en dus is het belangrijk dat je goed nadenkt over de beslissingen die je neemt. 

Hypotheekrente

In de zoektocht naar een voordelige hypotheek is de hypotheekrente het eerste waar je op let. Om de hypotheek te vinden die de laagste hypotheekrente voor jouw situatie aanbiedt, moet je de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Dit kan je tegenwoordig eenvoudig doen op rente.nl. Het vinden van een gunstige hypotheekrente is in deze tijd relatief simpel, aangezien de rentes enorm laag liggen.

Let op! Wanneer je een gunstige hypotheekrente hebt gevonden, is het belangrijk om de voorwaarden van de hypotheek door te nemen. In sommige gevallen is de rente namelijk laag door bijkomende voorwaarden die niet gunstig zijn in de toekomst.

Looptijd

Het is mogelijk om geld te besparen op je hypotheek door een kortere looptijd te kiezen.  Wanneer je de looptijd van de hypotheek bepaalt, moet je een goede berekening maken van de maandelijkse lasten. Een kortere looptijd zorgt namelijk wel voor hogere maandelijkse lasten en dit kan niet iedereen betalen.

Geld besparen op je huidige hypotheek

Veel mensen vergeten dat ze ook geld kunnen besparen op hun huidige hypotheek. Door de rentes die de afgelopen jaren flink zijn gedaald, zijn er een aantal voordelen die je uit jouw huidige hypotheek kan halen.

Rentevaste periode

Wanneer je een hypotheek afsluit, heb je altijd te maken met een rentevaste periode die je van tevoren hebt afgesproken. Na deze periode moet er een nieuw rentepercentage worden bepaald. Als de rentevaste periode is afgelopen krijg je een nieuw voorstel. Hierbij kun je zelf de rentevaste periode bepalen, wat de hoogte van de rente beïnvloedt. Doordat de algemene rente is afgenomen, kan je een lagere rente krijgen dan voorheen.

Overstappen naar een andere aanbieder

Als je ziet dat de algemene rentes enorm zijn gedaald en je ook een lagere rente wilt hebben, dan kan je de geldverstrekker benaderen om jouw rente te verlagen. De geldverstrekker biedt vervolgens in veel gevallen een rente aan die tussen jouw huidige rente en de marktrente ligt. Echter moet je hiernaast ook een boete betalen om deze rentevermindering te krijgen. Het kan dus in jouw situatie verstandiger zijn om over te stappen naar een andere geldverstrekker om een voordelige hypotheek te krijgen.

Extra geld aflossen

Heb je naast het aflossen van de hypotheek geld gespaard? Dan kan het handig zijn om te kijken of het mogelijk is om extra geld af te lossen. Door extra geld af te lossen zal de looptijd van de hypotheek korter worden, waardoor je minder geld aan rente hoeft te betalen aan de geldverstrekker.

Een advies op maat

Hypotheken en leningen zijn voor veel mensen nog altijd een ingewikkeld onderwerp. Voor deze mensen is het handig om een advies op maat te vragen door een hypotheekadviseur in te schakelen. Zo’n onafhankelijke specialist kan jou namelijk vertellen welke hypotheek het beste is voor jouw situatie. Op deze manier weet je zeker dat je nooit te veel geld betaalt voor jouw hypotheek. Hiernaast kan deze persoon ook als bemiddelaar werken tussen jou en de geldverstrekker. Op deze manier heb je altijd een specialist aan je zij die jou kan helpen.

Related posts

Leave a Comment